اعتلای ترویج و آموزش  راهکار توسعه پایدار کشاورزی ** همدلی و همکاری در راستای اعتلای ترویج کشاورزی **
  توصیه ها و پیش آگاهی های مهم
  پيام های ترويجی
بيماري آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان
با توجه به بروز بیماری آنفلونزای فوق حاد پرندگان در استان و اهمیت اطلاع رسانی لازم به بهره برداران و نیز افراد مرتبط با طیور در سطح روستاها در خصوص رعایت مسایل بهداشتی و قرنطینه ای دستور فرمائید دفاتر ترویجی و خصوصاً مددکاران ترویجی در سطح استان در زمینه اطلاع رسانی ، گزارش تلفات احتمالی پرندگان در سطح روستاها و همکاری لازم با شبکه های دامپزشکی شهرستانها و همچنین با ستاد پیشگیری از آنفلونزای شهرستان بعمل آورند . لازم بذکر است در راستای انجام کار با اداره کل دامپزشکی استان هماهنگی لازم انجام گردد.  

توصیه های هواشناسی به باغداران، گلخانه داران و دیگر تولیدکنندگان بخش کشاورزی
1- تهویه مناسب داخل سالن های تولید قارچ وگلخانه های تولید گل و سبزي انجام شود و با توجه به کاهش بسیار زیاد دما در روزهای اخیر جهت پیشگیری از بروز برخی بیماری ها سعی گردد اختلاف دمای شبانه روز از 8 درجه سانتی گراد بیشتر نشود. 2- نسبت به تامین سوخت مایع جایگزین برای واحدهایی که سوخت اصلیشان گاز طبیعی می باشد ، اقدام شود. 3- حتما بخاری واحدهای گلخانه ای که پوشش پلاستیکی دارند (فارغ از اینکه محصول زیرکشت دارند یا نه) در روزها و شبهای برفی برای آب شدن برف روی پوشش ، روشن باشد. 4- منبع ذخیره سوخت مایع (گازوییل) و لوله های انتقال دهنده جهت جلوگیری از یخ زدگی، عایق بندی شود. 5- ژنراتور اضطراری تامین برق ، برای مواقع قطعی برق در واحد گلخانه ای پیش بینی شود. 6- کنترل دما ، رطوبت ، دور آبیاری و کوددهی مناسب برای مقاوم تر شدن گیاهان گلخانه ای الزامی است. 7- بازدید منظم و مستمر از وضعیت پوشش گلخانه ، دریچه های تهویه سقفی و جانبی ، سیستم حرارتی و آبیاری و تغذیه انجام شود. 8- کشاورزان گرامی حتما برای هر عملیاتی با کارشناسان جهاد کشاورزی مشورت کنند. 9- کشاورزی از جمله فعالیت ها و مشاغلی است که همواره با مخاطرات و ریسک همراه است و تنها جایی که اگر محصول کشاورز در مراحل مختلف کاشت، داشت و برداشت محصول خسارت پرداخت کرده و می تواند قسمتی از ضرر و زیان کشاورزان را جبران کند بیمه محصولات کشاورزی است. ، لذا با راهنمایی کارشناسان ذیربط، کشاورزان عزیز می توانند ازطریق کارگزاران صندوق بیمه کشاورزی مستقر در مراکز جهاد کشاورزی تمام شهرستانها و حتی دهستانها نسبت به بیمه محصولات گلخانه ای، زراعی، باغی، دام و طیور و.... خود اقدام کنند و در اینکار حتما تسریع کنند.  

مقابله باخسارات يخبندان
باتوجه به پیش بینی احتمال کاهش بیش ازحد دما در فصل زمستان ،خواهشمنداست دستور فرمایید به نحو مقتضی به باغداران برای استفاده از روشهای مناسب محافظت از نهالهای کشت بافتی وپاجوشهای تازه کاشته شده که هنوز از رشد کافی برخوردار نگردیده اند در مقابل یخبندان اطلاع رسانی لازم معمول گردد.بدیهی است در اجرای هرنوع پوشش باید تهویه هوای اطراف گیاه مورد توجه قرار گیرد وازپوشاندن کامل نهال با پلاستیک ونخ پیچ کردن آن خودداری گردیده وفضای کافی در اطراف گیاه ومنافذ ورود وخروج هوا در نظر گرفته شود . استفاده چند لایه ای از گونیهای کنفی به همراه سایر روشهای مرسوم در منطقه می تواند خسارات وارده را به حداقل برساند.  

مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ( اطلاعیه مهم )
با توجه به شروع زمان تغذيه باغات بصورت چالكود و وجود كود سولفات پتاسيم در انبارهاي شركت خدمات حمايتي و نياز درختان ميوه به عنصر پتاس جهت افزايش مقاومت گياه به تنش ها خصوصا سرمازدگي و همچنين بالا بردن كيفيت ميوه ، خواهشمند است دستور فرمائيد راهنمائي و باغداران به انجام عمليات تغذيه و استفاده از كود سولفات پتاسيم در چالكود باغات در دستور كار كارشناسان و مروجان قرار گرفته وترتیبی اتخاذ فرمائید سهمیه ابلاغی در باغات میوه وعملیات بهبود تغذیه استفاده شود.  

عارضه لکه پوست استخوانی پسته
1- کمبود کلسیم در زمان تشکیل پوست استخوانی در میوه دلیل اصلی این عارضه محسوب می شود . این عنصر با تعرق در گیاه حرکت کرده و هر عاملی که روی عنصر کلسیم و حرکت آن از طریق تعرق در گیاه اثر داشته باشد می تواند برروی عارضه لکه پوست استخوانی موثر باشد . از جمله این عوامل به عدم تعادل کلسیم و منیزیم در آب آبیاری خاک و گیاه ، تغییرات شرایط آب و هوایی در جهت کاهش تعرق ، رشد رویشی و عدم حرکت کافی کلسیم به سمت میوه ، کمبود کلسیم قابل جذب در خاک، افزایش شوری آب و خاک اشاره نمود . به این عوامل باید سایر موارد مانند عوامل بیماری زا و آفات را هم اضافه نمود که قابل بررسی است . 2- آبیاری در اردیبهشت ماه ( آغاز تشکیل پوست استخوانی میوه) باعث تشدید این عارضه می شود به گونه ای که توصیه می شود حداقل باغ های پسته ای که سابقه این عارضه را دارند از آبیاری در اردیبهشت ماه صرفنظر نمایند . 3- محلول پاشی کلرید کلسیم 2 در هزار در اوایل رشد و توسعه پوست استخوانی میوه و 3 مرتبه تکرار آن به فاصله 10 روز می تواند باعث کاهش عارضه در برخی باغ ها شود . منبع : نامه شماره 820/2342 مورخ 10/3/95 مدیرکل دفتر امور میوه های سردسیری و خشک  

جلوگيري از گسترش بيماري آتشك
با توجه به شيوع بيماري آتشك درختان ميوه دانه دار در مناطقي از شهرستان هاي كاشان ، نطنز و ميمه ، به منظور جلوگيري از گسترش آلودگي به ساير مناطق استان مقتضي است دستور فرمائيد به اطلاع كليه بهره برداراني كه قصد ايجاد باغ هاي جديد يا اصلاح باغ هاي قديمي را دارند ، رسانده شود كه نهال مورد نياز خود را از نهالستان هاي داخلي استان كه مورد تاييد كميته فني نهال قرارگرفته وليست آن در كليه ادارات جهاد كشاورزي شهرستان ها موجود مي باشد تهيه نمايند. لازم به ذكر است حمل نقل نهال از ساير استان ها به خصوص استان البرز ممنوع بوده و در صورت مشاهده تخلف ، ضمن تذكر ، برخورد قانوني با متخلفين صورت پذيرد.  

دامداران عزيز :
آيا ميدانيد صندوق بيمه ،دامهاي شما را در برابر صاعقه،سيل،زلزله ومارگزيدگي بيمه مي نمايد . آيا ميدانيد صندوق بيمه ، دامهاي شما را در برابر عوارضي مثل لنگش(گزيدگي سم و عفونت مفاصل) دررفتگي و شكستگي دست وپاوستون فقرات،بيمه مي نمايد . بيمه هزينه نيست بلكه سرمايه گذاري است ،پس براي بيمه دامهاي خود تعجيل نماييد.  

شناسايي،اصلاح و ياحذف باغات رها شده
همانگونه كه مستحضريد وجود باغهايي كه به دلايل مختلف از جمله خشكسالي، تغيير الگوي كشت،‌سرمازدگي، مهاجرت مالكين و ...... در مناطق مختلف خصوصاً در كانونهاي باغداري به حال خود رها شده اند در بيشتر موارد بعنوان پناهگاه آفات و بيماريها عمل نموده و تلاشهايي كه در جهت بهبود كيفيت محصول و كاهش دفعات سمپاشي و مصرف سموم شيميائي در باغات مجاور انجام می شود و يكي از روشهاي موثر در اقتصاد مقاومتي و توليد محصول عاري از آلاينده هاي شيميائي در جهت حفظ سلامت مصرف كنندگان در يك جامعه سالم است را با مشكلات عديده اي روبرو مي نمايد وميبايست با قيد فوريت نسبت به شناسايي اين گونه باغها و ثبت مشخصات آنها اقدام و سپس با دعوت از مالكين و تشكيل كلاس آموزشي ، هماهنگي با شوراهاي محلي و تشكل هاي صنفي اهميت موضوع برطرف كردن كانونهاي آلودگي ايجاد شده را به آگاهي عموم رسانيده و از آنها خواسته شود تا نسبت به حذف و يا اصلاح باغهاي خود در اين راستا اقدام نمايند.  

مسائل و مشکلات کشاورزی ایران و استان
مسائل و مشکلات کشاورزی ایران و استان و مرتفع سازی آن : کشور عزیز ما در منطقه خشک دنیا واقع شده است .متوسط بارندگی در دنیا چیزی حدود 850 میلیمتر در سال می باشد.در صورتی که در ایران متوسط بارندگی 240 میلیمتر ودر اصفهان 120 میلیمتر می باشد.تبخیر سالیانه در بعضی از مناطق ایران و استان بیشتر از 2 هزار میلیمتر می باشد .300/1 زمینهای دنیا متعلق به ایران می باشد در صورتی که سهم ایران از آبهای دنیا 1000/1 است و این ها نشانه شورشدن زمین و آبها و رکود تولید می باشد و با توجه به جمعیت ایران که در سال 1400 چیزی حدود یکصد میلیون نفر تخمین زده شده می طلبد که با مدیریت صحیح و استفاده بهینه از نهاده ها و بخصوص حفظ و نگهداری و استفاده صحیح از آب و خاک،تولیدات بخش کشاورزی افزایش یابد. راه های افزایش تولید : 1- افزایش سطح زیر کشت که این امر بعلت محدودیت آب وخاک تقریبا در همه جا امکان ندارد 2- افزایش عملکرد در واحد سطح که با رعایت اصول به زراعی و به نژادی می توان به آن دسترسی پیدا نمود. 3- جلوگیری از ضایعات.که با مدیریت صحیح کاشت و داشت و برداشت و حمل و نقل و فراوری و مصرف می توان کمک بزرگی به تامین غذا نمود برای مثال ضایعات گندم در مراحل مختلف-تولید وحمل و نقل و فرآوری و مصرف را چیزی حدود 2 میلیون تن گندم تخمین زده اند و این غذای 13 میلیون نفر و یا 500000 هکتار کشت گندم و یا 4 میلیارد مترمکعب آب و یا ظرفیت و هزینه چهار سدمثل زاینده رود. و اما هدف ما علاوه برجلوگیری از ضایعات – افزایش عملکرد در واحد سطح می باشد که با اصول به زراعی و به نژادی امکان پذیر است و در این ارتباط موارد ذیل توضیح داده میشود. 1- تناوب 2- آماده سازی زمین در زمان مناسب 3- تاریخ کاشت مناسب 4-استفاده از ادوات مناسب 5-استفاده از ارقام مناسب 6- میزان مصرف صحیح بذر 7- استفاده از بذور بوجاری و ضدعفونی شده 8-مبارزه به موقع با آفات و بیماری تناوب ها و علفهای هرز 9- استفاده صحیح از کود های ماکرو و میکرو ( پر مصرف وكم مصرف) 10- زمان مناسب آبیاری و استفاده از روشهای نوین آبیاری 11- برداشت در زمان مناسب و با وسایل مناسب 12 – استفاده از مواد آلی یکی از مهمترین اصول در امر کشاورزی رعایت نمودن تناوب مي باشد كه با انجام آن نتایج  

راهکارهای مقابله باخشکسالی درباغات میوه
- توسعه سیستم آبیاری تحت فشار(قطره ای) درباغات 2- اصلاح روش انتقال آب وافزایش راندمان آبیاری به صورت انجام پوشش انهار، مرمت شبکه هاب آبیاری، اجرای شیوه آبیاری به روش تشتکی یانواری واستفاده ازپوشش نایلونی درانهارواستفاده ازلوله های هیدروفلوم 3-احداث استخرذخیره آب درباغات که برای کاهش هزینه وسرعت بخشیدن درکارمی توان اقدام به احداث استخرباپوشش پلاستیکی نمود. 4- افزایش دوره های آبیاری درباغات میوه به طوری که فاصله زمانی عملیات آبیاری هرمرحله به مرحله بعدیک روز افزایش یابد.  

دامداران عزیز:
آیامی دانید بیمه پشتیبان سرمایه گذاری شماست.پس دامهای خود راسریعا بیمه کنید.  

کشاورزان عزیز:
آبیاری در شب های سرد خطر سرمازدگی بهاره راکاهش می دهد.  

انتخاب علف کش
کشاورزان عزیز: قبل از اقدام جهت مبارزه با علف های هرز غلات، باتوجه به مراحل رویش ونوع علف هرز ، نوع علف کش خود را انتخاب نمایید.  

کشاورزان عزیز
آیا می دانید امنیت غذایی درگرو صیانت از اراضی کشاورزی است.  

کشاورزان عزیز
با حفظ اراضی کشاورزی ، استقلال خود را حفظ کنیم.  

مرغداران عزیز:
باتوجه به خشک بودن اقلیم استان اصفهان، استفاده از رطوبت ساز و مه پاش می تواند درکاهش تلفات تاثیر به سزایی داشته باشد.  

مرغداران عزیز:
استفاده ازاتوماسیون درسالن های پرورش می تواند درکاهش سوخت و کاهش ضریب تبدیل خوراک موثر باشد.  

باغداران عزیز
درباغاتی که درختان درحالت خواب زمستانه به سرمی برند به منظور تغذیه گیاهی، ازچالکود بانظر کارشناس مربوطه استفاده گردد.  

پیام ترویجی
کشاورزان عزیز: حفظ کاربری اراضی زراعی وباغی دروازه ای است به سوی فردایی بهتر  

زمان مصرف کود اوره
اولین نوبت مصرف کود ازته اوره، زمان پنجه زنی می باشد که باید از35% کود توصیه شده استفاده شود.  

كنترل بيولوژيك آفات وبيماريهاي محصولات گلخانه اي
استفاده گسترده از آفت‌كش‌هاي شيميائي در قرن بيستم صدمات زيادي به اكوسيستم طبيعي وارد نموده و از جمله باعث ايجاد مقاومت در آفات، تبديل آفات درجه دوم به آفات درجه اول، نابودي دشمنان طبيعي آفات و طغيان مجدد آفات و بالاخره وارد شدن باقيمانده سموم شيميايي به چرخه حيات ومحصولات خام كشاورزي شده‌است. پر واضح است كه ما در جاده خطرناكي گام نهاده ایم .لازم است كه در مورد روشهاي ديگر مبارزه تحقيقات وسيعتري انجام دهيم ،روشهايي كه مي بايد زيستي با شند نه شيميايي.  

تابلو تیپ مراکز جهاد کشاورزی
ورود |عضويت
يكشنبه 11 آذر ماه 1403
  نظرسنجي
نظر شما در مورد پرتال مديريت هماهنگي ترويج چيست ؟

 

تعداد جوابها : 355996

عالي : 100%
خوب : 0%
متوسط : 0%
ضعيف : 0%

  ارسال  
  كاربران برخط
كاربران فعال بازديد كنندگان فعال :
Visitors بازديد ها: 94
Members اعضاء: 0
مجموع كاربران مجموع: 94

بازديد ها بازديد ها :  
Visitors بازديد هاي كل: 3391296
Visitors بازديد هاي امروز: 634
Visitors بازديد هاي ديروز: 199

فعال در اين زمان كاربران فعال:
Copyright (c) 1403/09/11 مديريت ترويج سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان
پرتال سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان
Ariana Informatics Group - گروه داده ورزي آريانا